TeknikBilgin
Üye olun Sitemizden Tam Faydalanın!!!
TeknikBilgin
Üye olun Sitemizden Tam Faydalanın!!!
TeknikBilgin
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TeknikBilgin

TeknikBilgin Haber| Musıc |Google| Firefox | Games
 
AnasayfaKapıLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Windows'u hızlandırın!!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
GRaFiT
Administrator
Administrator
GRaFiT


Mesaj Sayısı : 425
Kayıt tarihi : 05/01/09
Yaş : 33
Nerden : İstanbul

Windows'u hızlandırın!! Empty
MesajKonu: Windows'u hızlandırın!!   Windows'u hızlandırın!! Icon_minitimePtsi Mart 30, 2009 4:06 pm

# WINDOWS'U "HAFİFLETİN"
Öncelikle hepinizin bildiği ve sabit disk "doldum" sinyalleri verdiğinde göz attığımız alanlardan bahsedelim. İlk olarak Windows'un geçici dosyaları tuttuğu "WINDOWS\TEMP" klasörünü tamamen boşaltın.
Daha sonra sabit diskinizde bir arama yaparak MSCREATE.DIR adlı klasörleri bulun, bulduğunuz bu klasörleri gönül rahatlığıyla bir güzel silin. TMP uzantısı taşıyan dosyalar bazen TEMP klasöründe bulunmayabilirler. Bu dosyaları riski göze alıyorsanız silebilirsiniz. Bilgili bir kullanıcıysanız ve Windows'un yardım özelliğine hiç bulaşmıyorsanız Windows klasörü içerisindeki HELP klasörünü boşaltın. Bazen onlarca MB bilgi kazanabildiğiniz bu klasörü yalnızca boşaltın, klasörü silmeyin.
Diskte aynı adı taşıyan ve birebir benzerlik gösteren dosyaları da tutmak pek gerekli değil. Bu tür dosyaları bulan bir uygulamadan faydalanarak yine epeyce yer kazanabilirsiniz. İncelediğimiz programlar arasında bizim seçimimiz Clone Master isimli program oldu. Program diskteki dosyaları başarıyla bulurken SYSTEM klasöründeki ve diğer önemli klasörlerdeki dosyalara dokunmaması sebebiyle beğenimizi kazandı. CloneMaster'ı http://www.softbytelabs.com veya www.download.com Web adreslerinden indirebilirsiniz.

# KÜÇÜK DOSYALARDAN KAÇININ
Çok sayıda küçük dosya sabit diskinizi şişirir. FAT32 ile artık 32Bitlik adresleme ve çok daha küçük dosya depolama birimleri kullanılıyor. Artık hepimiz FAT 32'ye geçtiğimize göre sabit diskimizdeki küçük dosyalardan kaybettiğimiz alanı geri kazandık diyebiliriz. Fakat bir de diskteki her bir dosyanın pozisyonunu saklamak için yere ihtiyaç olduğunu unutmayalım. Windows dosyalara ulaşmak için bir kütük tutar. Bu kütüğün lüzumsuz yere büyümesi hem istenilen dosyanın bulunmasını geciktirir, hem de bu şişme sabit diskinizdeki alanı daraltır. İşe kullanmadığınız küçük boyutlu dosyaları (simgeler, URL dosyaları v.b.) Winzip (http://www.
winzip.com) ve benzeri programlarla paketlemekle başlayabilirsiniz. Bunu yaptığınızda sabit diskin rahatladığını fark edeceksiniz.

# AYRINTILAR ÖNEMLİDİR
Sağ tıklama menüleri, menü hızları, pencere animasyonları gibi Windows özellikleri aslında kullanıcının lehine çevirmesi gereken, zaman kazandıran özelliklerdir. Microsoft'un ücretsiz olarak sunduğu TWEAKUI adlı uygulama ile bu özellikleri kolayca ayarlayabilirsiniz. Windows 98 CD'sinde TWEAKUI'nin son sürümü bulunuyor (\TOOLS\RESKIT\POWERTOY) fakat, bulunmayan bazı CD'ler de var. CD'nizde bu uygulamayı bulamıyorsanız Microsoft'un web sitesinden indirebilirsiniz. Bunun dışında Windows özelleştirmeleri gerçekleştiren daha profesyonel bir uygulama arıyorsanız http://www.jermar.com/ adresinden Tweaki for Power Users'ı tavsiye ederiz.

# İLİŞKİLENDİRMELERİ DÜZENLEYİN
Bir çok kullanıcı ya açmak istediği dosyaya tıkladığında ilgili programın bulunamadığından yakınır ya da daha önceden hiç sorunsuz açılan bu dosyaların ilişkilendirmelerinin bozulduğu söyler. Gerçekten de Windows'un dosya ilişkilendirmelerini ayarlamak pek zahmetli bir iştir. Yine de bu işin nereden gerçekleştirildiğini söyleyelim.
Bir Gezgin penceresi açtıktan sonra Görünüm * Seçenekler * Dosya türleri seçeneklerini takip edin. Karşınıza gelen kutucukta dosya ilişkilendirmelerini düzenleyebilirsiniz. Bunun dışında dilediğiniz bir dosya türünü diskinizdeki uygulamalardan biriyle ilişkilendirmek için dosya üzerine SHIFT tuşuna basılı tutarak sağ tıklayın. Karşınıza gelen menüde "Birlikte Aç..." seçeneğini seçerek buradan dilediğiniz uygulamayı belirleyin.

# MUTSUZ DONANIM KALMASIN
Donanım çakışmaları sisteminizin performansını düşürdüğü gibi ileride sisteminize yeni taktığınız donanımların tanınmasında ve kurulmasında problemler yaratacaktır. Tüm donanımların hallerinden memnun olduğu bir sistem kilitlenmelere yol açarak kötü sürprizler yapmaz. Donanımların herhangi birinde çakışma olup olmadığını anlamak için en iyi yol Denetim Masasındaki Sistem simgesine çift tıklayarak Aygıt Yöneticisi sekmesine atlamaktır. Birbiri ile çakışan donanımlarınız varsa ilk aşamada problemi Windows içinden gidermeye, kaynak ayarları ile oynayarak halletmeye çalışın. Olmuyorsa BIOS'a giderek donanımın kullandığı kaynakları serbest bırakmaya çalışın. Genellikle eski donanımlar için kullanım kitapçığına bakarak kart üzerindeki jumper'larla oynamak da iyi bir çözümdür. Hiç bir donanım çakışmıyor, fakat sisteminiz güç yönetimi hatası veriyorsa BIOS'da güç yönetimi özelliklerini kapatarak bu problemi çözebilirsiniz

# YAZI TİPLERİNİ AZALTIN
Çok sayıda yazıtipi Windows'u yavaşlatır. Özellikle grafik uygulamaları ile uğraşmıyor ve çok fazla sayıda yazıtipine ihtiyaç duymuyorsanız istemediğiniz yazıtiplerini eleyerek hem yer kazanabilir hız artışı sağlayabilirsiniz. Yine de yazıtiplerinizinden bir kısmını çok seviyor ve ayrılmak istemiyorsanız size bir programı önerelim: Typograf. Bu uygulamayı http://www.neuber.com/ adresinden indirdikten sonra sisteminizdeki tüm yazıtiplerini görerek istemediklerinizi silebilirsiniz.


# BELLEKTE KALICI UYGULAMALARI AZALTIN
Bellekte kalıcı olan uygulamalar sistem performansının bir numaralı düşmanıdır, bu uygulamalar belleğinizi daraltmakla kalmazlar aynı zamanda işlemcinin gücünden çalarak diğer uygulamaları yavaşlatırlar. Zaman zaman not almak için kullandığınız bellekte kalıcı not defterleri, antivirüs uygulamalarının virüs monitörleri, Office Hızlı Başlat, ekran kartı yardımcı yazılımları, ICQ başlatıcısı gibi bellekte kalıcı uygulamalarının en azından bir kısmını eleyerek sistemi ferahlatabilirsiniz.
Özellikle Anti virüs yazılımlarının monitörlerini kapatmanızı tavsiye ederiz, bu uygulamalar bir dosyaya erişmek istediğinizde bunu virüs taramasından geçirerek çalıştırırlar, onlarca dosya yükleyen yazılımların açılma süresi bu uygulamalar yüzünden rahatsız edici boyutlara ulaşır. Bunun yerine dosyanın üzerine sağ tıklayınca virüs tarama seçeneği sunan antivirüs yazılımlarını tercih edin. Böylece hem bellekte kalıcı bir uygulama olmayacak hem de sisteminize virüs bulaşmayacak.
Bellekte kalıcı uygulamaların yanı sıra bir de Windows açılırken yüklenen yazılımları kontrol edin. Windows 98 ile gelen "System Configuration Utility" bu uygulamaları tespit etmenizde yardımcı olur. Uygulamaya erişmek için Başlat * Çalıştır komutlarını kullandıktan sonra komut satırına MSCONFIG yazıp ENTER'a basın.

# PARÇALANMIŞ SABİT DİSKİNİZİ BİRLEŞTİRİN
Günümüz işletim sistemlerinin sabit diskleri kullanım biçimi nedeniyle dosyalar kısa sürede parçalanır ve sabit diskin dört bir tarafına dağılır. Bunun sebebi işletim sisteminin sabit diske yazma emri verdiğinde diskin okuma/yazma kafasının bulunduğu yere bilgi yazma eğilimi göstermesidir. Bunu önleyemeyeceğinize göre en az haftada bir defa DEFRAG uygulamasını kullanmanız yerinde olur.
Genel kanının aksine bu uygulama Windows'un açılışında büyük farklar yaratmaz, kullanıcı aradaki farkı anlamaz bile. İş büyük dosyalara gelindiğinde ise okuma kafası istenilen dosyayı tek bir seferde rahatça okuyacağı için büyük dosyalarla uğraşan uygulamaların performansında artış gözlenir.

# DLL ÇAKIŞMALARINI TAMİR EDİN

Bir uygulamayı açarsınız ve bir DLL yüzünden sisteminiz kilitlenir kalır, ya da sistem kilitlenmese bile uygulama çalışmayı reddeder. Bu sorunun çözümü aslında çok basit.
DLL dosyaları aynı sabit diskte kendilerinden küçük kardeşlerini görmek istemezler. Diğer bir değişle farklı sürümlere sahip DLL dosyaları aynı ipte oynamayabilirs.
DLL dosyalarının yeri Windows altındaki SYSTEM klasörüdür. Daha önceden çalışan bir uygulama dosyanın eski sürümünü yüklediğinde diğer uygulama dosyayı belleğe bir daha yükleyemeyeceği için hata verir. Bu problemi çözmek için ilgili DLL dosyasının son sürümünü bularak SYSTEM klasörüne taşımanız ve aynı adı taşıyan diğer DLL'leri temizlemeniz gerekir.

# YAZILIMLARINIZ DAHA HIZLI ÇALIŞSIN
Windows 98'in içinde, pek çoğumuzun varlığından beri haberi olmadığı WAlign adlı bir yazılım vardır. Bu yazılım dokümanlarla fazlasıyla haşır neşir olan Microsoft programları tarafından (Microsoft Office gibi) kullanılır.
Dosyaları sabit diskin kolay erişilir bölgelerine kaydıran, böylelikle açılmalarını hızlandıran bu yazılımın maalesef kullanıcı tarafından ayarlanması mümkün değildir. Fakat bu yazılımın diğer uygulamalarla da çalışan çok benzer bir sürümünü http://www.winmag.com/win98/
winalign.htm adresinden temin edebilirsiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://teknokoliker.tr.gg
 
Windows'u hızlandırın!!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TeknikBilgin :: COMPUTER(Bilgisayar) :: Bilgisayar Eğitim&Yardım-
Buraya geçin: