Dijital teknolojilerle üretilen üç boyutlu filmler sinemaların umudu oldu. Hollywood, yeni yapımlarında söz konusu teknolojiye ağırlık verirken, üç boyut TV, bilgisayar ve cep telefonlarına da adapte ediliyor.
Deutsche Welle'in internet sitesinde yer alan habere göre Hollywood stüdyoları 2012 yılına kadar her 6 haftada bir üç boyut formatında bir film çekmeyi planlıyor.
Walt Disney Studios Motion Pictures Group'tan Mark Zoradi, üç boyutlu teknolojiyle çekilen bir filmin iki boyutlu filmlerden iki ya da üç misli daha fazla hasılat getireceğine dikkat çekiyor.
Üç boyut formatının çıkışına en iyi örnek olarak “Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert” filminin sağladığı büyük başarı örnek gösteriliyor. 7 milyon dolara mal olan film, toplam 65 milyon dolar kazandırdı. Filmin başarısı üzerine Disney Grubu 2010 yılına kadar bir düzine filmi üç boyutlu üretmeyi kararlaştırdı.
DreamWorks Animation Grubu'nun Başkanı Jeffrey Katzenberg, 5 ila 7 yıl içerisinde bütün filmler üç boyut teknolojisiyle çekilecek. Katzenberg, üç boyutun “seyirciyi tamamen filmin içine çeken bir teknoloji olduğuna” dikkat çekiyor.
Avatar, kilometre taşı olacak
Üç boyutlu sinema alanında Twentieth Century Fox'un Avatar isimli yapımı, önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor. 2009 sonunda sinemalara gelmesi beklenen Avatar'ın yönetmen James Cameron tarafından yazılan senaryosu, eski bir askerin, uzak bir gezegende, birbirinden farklı yaşam biçimleriyle yaşadığı maceralarını anlatıyor.
Avatar'ın çekimleri, Yeni Zelanda'da, “Yüzüklerin Efendisi”nin çekildiği stüdyolarda yapıldı; daha sonra görüntüler yeni dijital teknolojiler vasıtasıyla üç boyutlu olarak hazırlandı.
Daha önce James Cameron ile birlikte Avatar'ı tamamlayan prodüktör John Landau, “hiçbir film teknolojisinin üç boyut kadar yoğun duygular veremediğini” belirtiyor.
Stereo teknolojisinin müzik ve ses belgeleri için ne anlama geliyorsa film açısından da o anlama geldiğine dikkat çeken Landau, “Avatar filmi bu teknolojiden de yararlanarak izleyiciyi bambaşka bir dünyaya sürükleyecek” diyor.
Üç boyut teknolojisi sinemanın dışında da ilgi görüyor. Üç boyutlu görüntü teknolojisinin televizyon, bilgisayar ve cep telefonlarına adapte edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Elektronik firmaları, cismin birbirine benzer iki görüntüsünün stereoskop aracılığıyla birleştirilerek, ona üç boyut kazandıran stereoskopi teknolojisi üzerinde duruyorlar.
TV'lerin üç boyut atağı
Yönetmen James Cameron, önümüzdeki 20 yıl içinde her türlü enformasyonun iletiminde stereoskopi teknolojisinden yararlanılacağını belirtiyor.
TV kanalları da üç boyutlu teknolojisiyle internet nedeniyle kaybettikleri seyircileri yeniden ekran karşısına çekmeyi umuyorlar. Amerikan NBC Televizyonu, şubat ayından itibaren komedi-casusluk dizisi “Chuck”ı yayınlamaya başlıyor. Üç boyutlu televizyon dizisini izleyebilmek için gereken ve milyonlarca adet hazırlanan gözlük ise bir tanıtım kampanyası eşliğinde dağıtılacak.