Ulaştırma Bakanı Yıldırım, araç muayenesinde yeni sisteme geçilmesi ile artan şikayetlerle ilgili, "Araç muayenesinde yeni sisteme alışın geriye dönüş yok" dedi ve ekledi:
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, araç muayene istasyonlarının Doğuş-Akfen-Alman TUV tarafından 552 milyon dolara devralınıp, TÜV Türk’e dönüştürülmesi sonrasında gündeme gelen şikayetler üzerine, "Bu işi yumuşatmaya, sulandırmaya hiç niyetimiz yok. Eskiden ’ruhsatı gönder, muayene bitsin’ alışkanlığı edinilmişti. Şimdi gerçek anlamda muayene yapılıyor. Bu da kuyrukların uzamasına yol açıyor. Sabredin, bir süre sonra kuyruklar normale döner" dedi.
Çift vardiyaya geçiliyor
Binali Yıldırım, Celal Toprak’ın başkanlığını yürüttüğü Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) konuğu olup, soruları yanıtladı. Yıldırım, "Araç muayene istasyonları tam bir işkenceye dönüştü. Uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Bu konuda yumuşak geçiş düşünülemez mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Vatandaşlarımızın sıkıntı çekmemesi için gerekli önlemleri alacağız. Ama şunu söyleyeyim, bunlar gerçek araç muayenesine geçilmesinden kaynaklanan sıkıntılar. Artık araç muayene istasyonları daha iyi hizmet verecek. Yoğunluk ve kuyruklar daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük kentlerimizde. Örneğin Bursa’da iki vardiyaya geçen oldu. İki vardiya sisteminin yaygınlaşmasını istiyoruz. Onun dışında randevulu sistem yaygınlaşabilir."
Her yerde muayene
Yıldırım, araç muayenesi konusunda bulunulan il dışında da işlem yapılabilmesi için mevzuat değişikliği yapılacağını belirterek, şunları dile getirdi: "Kimse artık geriye dönüş beklemesin. Yoğunluğun olduğu illerden diğer kentlere kayışı sağlamak için mevzuat değişecek. İsteyen istediği ilde aracının muayenesini yaptıracak. Örneğin, İstanbul’dan güneye tatile gittiğiniz, orada muayene yaptırılabilecek."
Bize gelince IMF, ABD’de I’M off
BİNALİ Yıldırım, "Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni stand-by için çoğu bakanlığınızı ilgilendiren altyapı yatırımlarının kısılmasını istiyor. Bu durumda ne yapacaksınız?" sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Aramızda gerçekleşecek pazarlığa bağlı. Pazarlıklar sonunda bir noktaya geleceğiz. IMF, ’kıs’ diyecek, biz ’yapalım’ diyeceğiz. Bu arada şunu da vurgulamakta yarar var. Global krizle birlikte başta ABD olmak üzere dünyada ekonomiyle ilgili köklü değişiklikleri oldu. IMF bize gelirken IMF olarak davranıyor, ABD’ye gidince I’M off oluyor. Böyle çifte standart olur mu?"
60 milyar TL yarattık 30 milyar TL alabildik
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, "Bakanlığımız geçen 6 yılda devlete 60 milyar TL’lik kaynak yarattı. Buna karşılık aynı dönemde bütçeden toplam 30 milyar TL kullanabildik. Demiryolu, havaalanı, karayolu, yani birçok yatırım yaptık. Buna rağmen devlete iki verdik, bir aldık" dedi. Yıldırım, "Karayolları, deniz, hava ile haberleşme-bilişimin ilk kez tek bakanlık bünyesinde toplandığını" hatırlattı. Yıldırım, kendisini "amele bakan" diye tanımladı.
Hemzemin geçit bariyeri demirden olacak
BİNALİ Yıldırım, demiryolu hemzemin geçitleriyle ilgili sıkıntıyı ve önlemleri şöyle dile getirdi: "Hemzemin geçitlerdeki bariyerler tahtadan. Bunları kırıp geçenler oluyor. Kırılmasını önlemek için artık demir bariyere dönüyoruz. Ayrıca, bazı yerlerde bariyerler geçişi tam kapatmasın diye yarım tutulmuş. Herhangi bir nedenle araç rayların üzerinde takılıp kalırsa, geçiş sağlansın diye. Biz bu sistemden de vazgeçip, tam bariyerler yapacağız. Aksi halde hemzemin geçitlerdeki kazaların önüne geçemiyoruz. Araç kullananlar, ’tren gelene kadar geçerim’ mantığıyla kısa bariyerlerde slalom yapıp yola devam etmeye çalışıyor. Bu yüzden de ölümlü kazalar meydana gelebiliyor."